هشتم و نهم: دعا و انقطاع الی الله
انسان بدون دعا نميتواند در كارش موفّق شود. استغاثه به درگاه حضرت احدیّت و تضرّع و خدا خدا گفتن، موجب میشود خداوند متعال به یاری بندهاش بشتابد و از او دستگيري كند. خصوصاً وقتی که دعا با انقطاع همراه باشد.
دعا و راز و نياز با خداوند متعال در تعاليم ديني از جايگاه سترگي برخوردار است.[4] [5] و در سلوک معنوي انسان نيز اثرات سازنده اي دارد. بنابراين، سالک بايد برنامهاي براي راز و نياز و دعا به درگاه حق تعالی داشته باشد. اهل سير و سلوک، حاضرند هستي خود را براي لحظهاي و ساعتي سخن گفتن با معشوق فدا كنند.
بنابر تصريح قرآن کریم، دعا به منظور رشد و تعالی بندگان است.[6] وگرنه آن قادر متعال نیازی به عبادت و یا دعا و نیایش بندگان خود ندارد.
دعا مراتبي دارد که عبارتند از: مرتبۀ اوّل؛ دعای زبانی، مرتبۀ دوّم؛ توجّه به معنی دعا، مرتبۀ سوّم؛ همراهی دل در دعا و مرتبۀ چهارم؛ تبتُّل
ارزشمندترين مرتبة دعا، تبتّل است. بدين معنا که انسان، از هر موجودی غیر از خدای سبحان منقطع گردد و به خداوند وصل شود.
واژۀ انقطاع را از دو زاويه ميتوان نگریست. يكي «انقطاع عن الناس»و ديگري «انقطاع الي الله».
در حقيقت دعا بايد اين مأموريت و نقش را در حالت معنوي بنده به وجود آورد. بريدن از همه چيز حتّي از خود و وصل شدن به خدا در همه چيز حتّي در استقلال خود. اين حقيقت و فلسفۀ دعا است و همان توحيد افعالي است که به دست آوردن آن بسیار مشکل ميباشد.