2 - وظیفه روزه دار
شیخ صدوق (رحمه الله) در کتاب امالی به سندش از امام باقر (علیه السلام) روایت کرده که فرمود:
خطب رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) الناس فی آخر جمعة من شعبان فحمدالله و اثنی علیه ثم قال: ایها الناس انه قد اظلکم شهر فیه لیلة خیر من الف شهر، و هو شهر رمضان فرض الله صیامة و جعل قیام لیلة فیه بتطوع صلوة کمن تطوع بصلوة سبعین لیلة فما سواه من الشهور، و جعل لمن تطوع فیه بخصلة من خصال الخیر و البر کاجر من ادی فریضة من فرایض الله، و من ادی فیه فریضة من فرایض الله کان کمن ادی سبعین فریضة فیما سواه من الشهور و هو شهر الصبر، و ان الصبر ثوابه الجنة و هو شهر المواساة و هو شهر یزید الله فیه فی رزق المؤمن، و من فطر فیه مؤمناً صائماً کان له بذالک عندالله عزوجل عتق رقبة و مغفرة لذنوبه فیما مضی، فقیل له: یا رسول الله لیس کلنا یقدر علی أن یفطر صائماً؟
فقال: ان الله تبارک و تعالی کریم یعطی هذا الثواب منکم من لم یقدر الا علی مذفة من لبن یفطر بها صائماً، او شربة من ماء عذب أو تمیرات لا یقدر علی أکثر من ذلک، و من خفف فیه عن مملوکه خفف الله عنه حسابه، و هو شهر اوله رحمة، و وسطه مغفرة، و آخرة اجابة، و العتق من النار، و لا غنی بکم فیه عن اربع خصال: خصلتین ترضون الله بهما، و خصلتین لاغنی بکم عنهما، اما اللتان ترضون الله، بهما فشهادة ان لا اله الا الله و انی رسول الله، و اما اللتان لاغنی بکم عنهما: فتسئلون الله حوائجکم و الجنة و تسئلون الله فیه العافیة و تتعوذون به من النار.(19)
رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) در آخرین جمعه ماه شعبان این خطبه را خواند، حمد خدا کرد و ستایش او نمود و سپس فرمود:
ای مردم ماهی بر شما سایه افکنده که در آن شبی است بهتر از هزار ماه و آن رمضان است که خدا روزه اش را واجب کرده، و یک شب نماز نافله آن را برابر هفتاد شب در ماه دیگر مقرر ساخته، هر که عمل مستحبی در آن کند چون عمل واجبی است که در ماههای دیگر انجام داده، و هر که فریضه ای در آن انجام دهد چون کسی باشد که هفتاد فریضه در ماههای دیگر انجام دهد، آن ماه شکیبایی است، و مزد شکیبایی بهشت است، آن ماه همدردی است. آن ماهی است که خدا بیفزاید در آن به روزی مؤمن، هر که در آن روزه دار مؤمنی را افطار دهد نزد خدای عزوجل ثواب آزاد کردن بنده ای دارد، و گناهان گذشته اش آمرزیده شود. به آن حضرت عرض شد: یا رسول الله همه ما توانا نیستیم که روزه داری را افطار دهیم.
فرمود: خدای تبارک و تعالی کریم است، همین ثواب را میدهد به شما که توانا هستید به شربتی از شیر که بدان روزه داری را افطار دهید، یا شربتی از آب گوارا، یا چند دانه خرما که بر بیش از آن قدرت ندارید، هر که در آن از خدمت مملوک خود تخفیف دهد خدا حساب او تخفیف دهد؛ آن ماهی است که اولش رحمت و میانه اش آمرزش و آخرش اجابت و آزادی از دوزخ است.
در این ماه از چهار خصلت بی نیاز نباشید: دو تا برای رضای خدا، و دو تا برای نیاز خود، آن دو که برای رضای خداست گواهی اینکه معبود حقی نیست جز خدا و به راستی من رسول خدایم، و آن دو که بدان نیاز دارید: از خدا بخواهید حوائج خود را و بهشت را، و از خدا بخواهید عافیت را، و پناه جوئید به خدا از آتش دوزخ.
19) امالی مترجم، ص 41.