مذمّت متکبرین
همگی به این امر که تکبر از صفات نکوهیده است واقف هستیم. پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) در این باره فرمودند: داخل بهشت نمی شود هر کس به قدر یک دانه خردل کبر در دل او باشد و هر که خود را بزرگ شمارد و تکبّر کند ملاقات خواهد کرد پروردگار را در حالتی که بر او غضبناک باشد .
حضرت علی (علیه السلام) برای معالجه می فرمایند: اگر با مقام و قدرتی که داری دچار تکبّر یا خود بزرگ بینی شدی به بزرگی حکومت پروردگار که برتر از حکومت تو است بنگر، که تو را از آن سرکشی نجات می دهد و تند روی تو را فرو می نشاند و عقل و اندیشه ات را به جایگاه اصلی باز می گرداند
خداوند عالم فرموده کبریا و بزرگی ردای من است و عظمت و برتری سزاوار من است ، هر که خواهد در یکی از این ها با من برابری کند او را به جهنم خواهم افکند. و فرمودند: متکبّرین را در روز قیامت محشور خواهند کرد به صورت مورچه های کوچک که به جهت قدری که در نزد خداوند دارند پایمال همه مردم خواهند شد. حضرت علی(علیه السلام) نیز در نهج البلاغه بارها انسانها را از این صفت نکوهیده برحذر داشته از آن جمله می فرمایند: «فخر فروشی را کنار بگذار، تکبّر و خود بزرگ بینی را رها کن و به یاد مرگ باش.»( نهج البلاغه ، حکمت 398) «فخر فروشی را واگذار و از مرکب تکبّر فرود آی.» ( همان ، خطبه 153) می فرمایند ؛ در شگفتم از متکبّری که دیروز نطفه ای بی ارزش و فردا مرداری گندیده خواهد بود. ( همان ، حکمت 126)