شخص رسول اکرم صلي الله عليه و آله ميفرمايند «جوانان گرد من جمع شده و مرا حمايت کردند و پيران با من مخالفت داشتند» «خالفني الشيوخ و خالفني الشباب»
طبيعي است که اگر قرآن با گوشت وخون کسي آميخته شود آنگاه او تربيتي قرآني خواهد يافت و به حيات معنوي و طيبه قرآني دست خواهد يافت و چنين انساني هم خود را به فلاح ميرساند و هم باعث فلاح و رستگاري جامعه خواهد شد. چنين انساني مصداق صالحين واقعي است که بشريت از فقدان آنها رنج ميبرد.
حضرت اميرالمومنين علي عليه السلام در نامه بسيار مهم و تربيتي خود به فرزندشان امام حسن عليه السلام (نامه 31 نهج البلاغه) با تعبير شيوايي ميفرمايند: «جز اين نيست که قلب نوجوان همچون زمين خالي است که پذيراي هر بذري خواهد بود» بنابراين قلب نوجوان مستعد فراگيري هر گونه آموزهاي اعم از حق يا باطل، درست يا نادرست ميباشد. حضرت امام صادق عليه السلام در تعبيري زيبا و البته از منظري ديگر، قلب انسان را به آينهاي صاف و صيقلي تشبيه فرمودهاند که با هر گناهي نقطهاي سياه و زنگاري براي آينه مينشيند و چنانچه انسان از گناه توبه نمايد اين زنگار پاک ميشود؛ در غيراينصورت اين نقاط سياه کم کم (با تکرار گناه) آينه صيقلي قلب را به جسمي کدر و زنگار گرفته تبديل مينمايد و شقات قلب (سياه دلي) بر انسان عارض ميگردد بطوري که ديگر قابل اصلاح نخواهد بود.