رجعت در قرآن
رجعت یکی از اعتقادات مهم شیعیان است و با توجه به اهمیت آن در قرآن نیز به این موضوع مهم پرداخته است . مرحوم شیخ حرّ عاملی بیش از ۶۰ آیه[۱] و مرحوم طبرسی بیش از ۷۰ آیه[۲] را بر رجعت منطبق و تفسیر نمودهاند.
این آیات در ابتدا به دو دسته تقسیم میشوند:
الف) آیاتی که بر وقوع رجعت در امتهای گذشته دلالت میکند.
ب) آیاتی که از تحقق رجعت در آینده قبل از قیامت خبر میدهد.
الف) رجعت در امّتهای پیشین
در دهها حدیث از رسول اکرم ۹ از طریق شیعه و سنی نقل شده که ایشان فرمودند: «آنچه در امتهای پیشین واقع شده همانگونه در امت من نیز واقع خواهد شد.»[۳] در زیر به بیان آیاتی که به رجعت در امّتهای پیشین اشاره دارد، میپردازیم:
آیهی اول: ثُمَّ بَعَثنا مِن بعد مَوتکم لعلّکم تشکرون ؛[۴] آنگاه شما را پس از مرگتان برانگیختیم تا شاید سپاسگزار باشید.
این آیه در مورد هفتاد نفر از برگزیدگان قوم حضرت موسی (علیه السلام) است که حضرت موسی (علیه السلام) آنها را با خود به طور سینا برد تا بر جریان مکالمهاش با خدا و گرفتن الواح از جانب خدا شاهد باشند و در نتیجه بنیاسرائیل صدور الـواح را از جانب خدا تکذیب نکنند. چون به طور رسیدند و مکالمهی حضرت موسی (علیه السلام) را با خدا مشاهده کردند، گفتند: Gلَن نؤمنَ لَکَ حتّی نَرَی اللهَ جَهرَةًF؛[۵] «ای موسی، ما به تو ایمان نمیآوریم مگر اینکه خداوند را آشکارا به ما بنمایانی»، هر چه حضرت موسی (علیه السلام) آنها را از این خواستهی جاهلانه منع کرد، آنها بر خواهش خود اصرار ورزیدند تا سرانجام صاعقه آمد و همهی آنها را نابود کرد. حضرت موسی (علیه السلام) عرضه داشت: «بار پروردگارا! اگر این هفتاد نفر زنده نشوند، من چگونه به سوی قوم بروم؟ آنها مرا به قتل متّهم خواهند کرد.» خداوند بر او منت نهاد و آنها را زنده کرد و همراه حضرت موسی (علیه السلام) به سوی خانه و کاشانهی خود بازگشتند.
در مورد سرگذشت این هفتاد نفر هیچ اختلافی نیست و تصریح قرآن است که آنها در اثر صاعقه جان سپردند و به درخواست حضرت موسی (علیه السلام) از نو زنده شدند که معنای «رجعت» چیزی جز زنده شدن پس از مرگ نیست. در این آیه، قرآن کریم تعبیر «مرگ» را به کار برده تا تصور نشود که آنها مثلاً به خواب رفته بودند و یا از هوش رفته بودند، بلکه صریحاً میفرماید: «شما را پس از مرگتان برانگیختیم».
حضرت علی (علیه السلام) در مناظره با عبدالله بن ابی بکر یشکری – اولین انکار کنندهی رجعت- برای اثبات رجعت فرمودند:
«این هفتاد نفر ـ برگزیدگان حضرت موسی ـ پس ازمرگ، زنده شدند و به خانههای خود بازگشتند، آنگاه مدتی زندگی کردند، غذا خوردند، ازدواج کردند، صاحب اولاد شدند و پس از فرا رسیدن اجلشان از دنیا رفتند.»[۶]