آثار اخروی عفو
محمد سبحانی یامچی
سخن در نمودهای مردم داری بود كه به اولین آن، یعنی «حسن خلق» اشاره شد. دومین اصل مهم اخلاقی در معاشرتهای اجتماعی كه در مردم داری دارای جایگاه ویژهای است، «عفو و گذشت» است.
در معاشرتهای اجتماعی بسیار اتفاق می افتد كه به خاطر برخی مسائل، در شرائطی نسبت به حقوق فردی تعدّی یا بی احترامی میشود. اگر بنا باشد در خصوص هر تحقیر و بی ملایمتی، سخت گیری شود و هیچ گونه چشم پوشی و اغماضی صورت نگیرد، جامعه شاهد منازعات و خصومتهای اعضای خود شده، زندگی را برای همگان تلخ و تیره و غیرقابل تحمل خواهد ساخت. علاوه بر آن، حساسیت بیش از اندازه و درگیری در مسائل جزئی، از ارزش و منزلت مبلّغ در چشم مخاطبین میكاهد. چه زیبا فرمود امیر بیان، علی علیه السلام : «... لاتُداقُّوا النّاسَ وَزْنا بِوَزْنٍ وَعَظِّمُوا اَقْدارَكُمْ بِالتَّغافُلِ عَنِ الدَّنِی مِنَ الاْمُورِ...؛ 1
... با مردم موی به مو خرده مگیرید (مته به خشخاش نگذارید) و با بی توجهی به كارهای پست و مسائل جزئی قدر خود را بالا برید....»
«ما صاحب آن اخلاق والا و روح ملكوتی نیستیم كه بتوانیم دشمن خود را دوست بداریم؛ ولی برای خاطر سلامت و خوشی باید آنها را ببخشیم و فراموششان كنیم. اگر كسی بدی بكند یا مال شما را بدزدد، اهمیتی ندارد؛ بلكه فراموش نكردن و دائما به خاطر آوردن آن شما را ناراحت میكند.» 2 پس چه بهتر كه به عنوان داعی الی اللّه با چشم پوشی از تلخیها و ناخوشیها، زندگی را برای خود و خانواده خود، تیره نكنیم. امام علی علیه السلام فرمودند: «مَنْ لَمْ یتَغافَلْ وَلایغُضَّ عَنْ كَثیرٍ مِنَ الاْمُورِ تَنَغَّصَتْ عیشَتُهُ؛ 3 كسی كه تغافل نكند و از بسیاری از امور چشم پوشی نكند، زندگیش تیره خواهد شد.»