توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : درس هشتم تکمیلی ترجمه زبان قرآن(سوره بقره؛ آیه 27 )
هندیانی
2014_07_15, 01:09 PM
besm6
سلام قرآن دوستان عزیز قبول باشد طاعات و عبادتهاتون
خوش آمد میگم به عزیزانی که جدیدا عضو کلاس شده اند و با ما در ترجمه ی آیات همراه می شوند.
خب بهتره بریم سراغ آیات نور که هر آیه سرشار از نکته های بلاغی و پند آموز و قواعد صرف و نحو می باشد.
...panah..
الَّذِینَ یَنقُضُونَ عَهْدَ اللَّـهِ مِن بَعْدِ مِیثَاقِهِ وَیَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّـهُ بِهِ أَن یُوصَلَ وَیُفْسِدُونَ فِی الْأَرْضِ ۚ أُولَـٰئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ ﴿٢٧﴾ کسانی که می شکـنند پیمان خدا را از بعد محکم کردنش و قطع می کنند آن چه را فرمان داده خدا به آن، این که وصل شود و فساد می کنند در روی زمین، آنان، همان کسانی هستند که زیان می کنند.
«عهد» به مفهوم «قرارداد» و «پيمان» است؛ و عهد خدا نيز سفارش و فرمان اوست. قرآن مى فرمايد: «اَلَمْ اَعْهَدْ اِلَيْكُمْ يا بَنى آدَمَ اَنْ لا تَعْبُدُواالشَّيْطانَ ...» (هان اى فرزندان آدم! مگر با شما پيمان نبسته بودم كه شيطان را نپرستيد؟...)
«ميثاق» به معناى پيمان استوارى است كه مورد اطمينان باشد.
«يقطعون» از واژه «قطع» به معناى «جدا كردن دو چيز از يكديگر» گرفته شده است.
«امر» به مفهوم فرمانى است كه فرد برتر و عاليرتبه به فروتر صادر مى كند.
«يوصل» از «وصل» گرفته شده و به معناى «پيوند ميان دو چيز» است، برخلاف «فصل».
«خاسرون» مأخوذ از «خسران» و به معناى «نابودى» و «زيان» است.1
خب اولین قاعده ای که در این آیه وجود دارد در مورد (الذین) می باشد که قبلا هم توضیح دادم.
اگر درس های قبل رو خوانده باشید، میتونید بفرمایید اذینه از نظر صرف و اعراب چه کلمه ای هست؟
1) مجمع البیان
زنبق بنفش
2014_07_15, 01:21 PM
besm16
سلام استاد
الذین اسم موصول هست که به دنبالش صله وعاید صله می آید تا معنایش کامل شود
که در اینجا صله الذین ینقضون می باشد وعاید صله ضمیر بارز واو
وترکیبش میتونه صفت یا بدل ازالفاسقین در آیه قبل باشه ویا خبر برای مبتدای مقدر به تقدیر هم الذین
درسته؟
عزیزانی
2014_07_15, 01:23 PM
سلام طاعات قبول
الذین از اسمهای موصول نقشش اینجا بدل برا الفاسقین اایه قبل
هندیانی
2014_07_15, 01:25 PM
سلام استاد
الذین اسم موصول هست که به دنبالش صله وعاید صله می آید تا معنایش کامل شود
که در اینجا صله الذین ینقضون می باشد وعاید صله ضمیر بارز واو
درسته؟
سلام زنبق بنفش عزیز
بله کاملا درسته .
کسانی که می شکنند آن کسان، فرمان خدا را. آن کسان عاید هست و بر می گردد به اسم موصول
سلام طاعات قبول
الذین از اسمهای موصول نقشش اینجا بدل برا الفاسقین اایه قبل
سلام عزیز
درسته ولی نقش (الذین ) بدل نیست. صفت برای (الفاسقین) هست.
یعنی فاسقین کسانی هستند که ....
در رابطه با جمله ی (یَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّـهُ بِهِ أَن یُوصَلَ) میشه این جمله را ترکیب کنید لطفا.
زنبق بنفش
2014_07_15, 01:33 PM
یَقْطَعُونَ:فعل مضارع وفاعلآن ضمیر بارز واو
مَا:مفعول به یقطعون
أَمَرَ:فعل
اللَّـهُ:فاعل
بهِ :جارومجرور متعلق به اَمَرَ
أَن : حرف ناصبه
یُوصَلَ:فعل مجهول ومضارع منصوب ونایب فاعل آن ضمیر مسستر هو
هندیانی
2014_07_15, 01:36 PM
یَقْطَعُونَ:فعل مضارع وفاعلآن ضمیر بارز واو
مَا:مفعول به یقطعون
أَمَرَ:فعل
اللَّـهُ:فاعل
بهِ :جارومجرور متعلق به اَمَرَ
أَن : حرف ناصبه
یُوصَلَ:فعل مجهول ومضارع منصوب ونایب فاعل آن ضمیر مسستر هو
کاملا درسته. میتونید در مورد فعل مجهول برامون توضیح بدید؟
مشکات
2014_07_15, 01:37 PM
استاد شرمنده میشه یبار مختصر موصول وصله رو توضیح بدین:(
هندیانی
2014_07_15, 01:46 PM
بله خواهش میکنم
در مورد صله و اسم موصول در این پست #2 (http://www.shahrequran.ir/thread2610.html#post16790) صحبت شده بود.
ولی باز هم تکرار میکنم.
اسمهای موصول دو جور هستند: مشترک مثل: من، ما، ای و ..و خاص مثل: الذین التی و ...
که این اسامی معرفه هستند و خودشون به تنهایی معنای کاملی ندارند و جمله ای که بعد از آنها می آید و معناشونو کامل میکنه. که به اون جمله صله میگویند.
و در صله ضمیری وجود داره که به اسم موصول بر میگرده و بیشتر اوقات ضمیر غایب هست. و به اون ضمیر عاید می گویند.
اگر عاید به اسم موصول بر نگرده صله رو اشتباه انتخاب کردید.
مثال: الذین ینقضون
الذین اسم موصول
ینقضون صله
و واو ینقضون عاید هست که به الذین بر میگردد.
هندیانی
2014_07_15, 01:47 PM
در مورد فعل مجهول کسی نمیخواد پاسخ بده؟؟؟؟
زنبق بنفش
2014_07_15, 01:53 PM
فعل مجهول فعلیه که در آن فاعل ذکر نشده باشد وفعل به مفعول نسبت داده شود که به ان مفعول (نایب فاعل )می گویند زیرا به جای فاعل قرار گرفته است
روش مجهول کردن فعل ماضی :
ماضی مجهول از ماضی معلوم گرفته می شود وباید حرف ماقبل آخر (عین الفعل) را مکسور وتمام حروف متحرک قبل آن را مضموم کنیم مانند:نَصَرَ:نُصِرَ
روش مجهول کردن فعل مضارع:
برای مجهول کردن فعل مضارع حرف ما قبل آخر(عین الفعل)را مفتوح وفقط حرف مضارعه را مضموم می کنیم
مانند: یَنصُرُ:یُنصَرُ
هندیانی
2014_07_15, 01:53 PM
فکر کنم خودم باید توضیح بدم.
-1-15-راستی یه نکته ای رو باید بگم که وقتی درس داده میشود و سر کلاس هستید حواستون کامل اینجا باشه. و no..no.1...1 smilie (51)Khab
زنبق بنفش
2014_07_15, 01:58 PM
استاد من اشتباه گفتم
هندیانی
2014_07_15, 01:59 PM
فعل مجهول فعلیه که در آن فاعل ذکر نشده باشد وفعل به مفعول نسبت داده شود که به ان مفعول (نایب فاعل )می گویند زیرا به جای فاعل قرار گرفته است
روش مجهول کردن فعل ماضی :
ماضی مجهول از ماضی معلوم گرفته می شود وباید حرف ماقبل آخر (عین الفعل) را مکسور وتمام حروف متحرک قبل آن را مضموم کنیم مانند:نَصَرَ:نُصِرَ
روش مجهول کردن فعل مضارع:
برای مجهول کردن فعل مضارع حرف ما قبل آخر(عین الفعل)را مفتوح وفقط حرف مضارعه را مضموم می کنیم
مانند: یَنصُرُ:یُنصَرُ
ممنونم زنبق بنفش عزیز salavat
نه درست گفتید.
فعل مجهول را از فعل متعدی می سازند و وقتی فاعلی بنا به دلایلی از جمله بخواد حذف بشه. مفعول میاد جای فاعل میشینه و فعل به طریقی که زنبق عزیز توضیح دادند مجهول میشه. که به مفعول که حالا اعراب رفع گرفته، نایب فاعل میگوییم.
یه نکته ای در فعل های ثلاثی مجرد و افعال ثلاثی مزید باب افعال وجود داره میتونید اون نکته را بگویید؟
زنبق بنفش
2014_07_15, 02:06 PM
فعل مجهول در ثلاثی مجرد وثلاثی مزید باب افعال شبیه هم هستند مانند
ثلاثی مجردیَضرِبُ:یُضرَبُ
ثلاثی مزید باب افعال :یُضرِبُ:يُضرَبُ
هندیانی
2014_07_15, 02:13 PM
فعل مجهول در ثلاثی مجرد وثلاثی مزید باب افعال شبیه هم هستند مانند
ثلاثی مجردیَضرِبُ:یُضرَبُ
ثلاثی مزید باب افعال :یُضرِِبُ:يُضرَبُ
بله کاملا درسته
حالا اگر بخواهیم در این آیه (أن یوصَلَ) را تجزیه کنیم. اگر تشخیص بدیم که (یوصَل) در زمانی که معلوم بوده، مجرد بوده یا ثلاثی مزید باب افعال، که خیلی خوبه و درستشو می نویسیم.
و در غیر اینصورت می نویسیم ثلاثی مجرد یا ثلاثی مزید باب افعال.
و معنای آن: این که وصل شوند... بیشتر از کلمه شد استفاده میشود.
و جمله بعدی این آیه(أُولَـٰئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ) که باز هم خواهش میکنم شما بفرمایید در این جمله از نظر قواعدی چه نکته هایی وجود دارد؟
لاله مرداب
2014_07_15, 02:23 PM
سلام استاد گرامی
الذین جزء موصولات و اینجا نقش مبتدا داره ببخشید من با این سایت تازه اشنا شدم خیلی کندم...4gol....
زنبق بنفش
2014_07_15, 02:24 PM
أُولَـٰئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ
أُولَـٰئِكَ: اسم اشاره است ومبتدا
هُمُ الْخَاسِرُونَ: خبر برای أُولَـٰئِكَ است
هُمُ مبتدا والْخَاسِرُونَ خبر برای هم می باشد
لاله مرداب
2014_07_15, 02:27 PM
اولئک از اسمهای اشاره به دور و جمع است و اینجا مبتداست.
هم ضمیر منفصل و برای تاکید امده
الخاسرون شامل ال موصولی به معنی الذین و اسم فاعل جمع مذکر مجرد...1gol....
الخاسرون خبر
لاله مرداب
2014_07_15, 02:34 PM
اللهم عجل لولیک الفرج و العافیه و النصر و اجعل لنا فی ذالک العافیه و الخیرfarfallina-viola
زنبق بنفش
2014_07_15, 02:35 PM
سلام استاد گرامی
الذین جزء موصولات و اینجا نقش مبتدا داره ببخشید من با این سایت تازه اشنا شدم خیلی کندم...4gol....
لاله مرداب عزیز الذین نقش مبتدا ندارد به نظر من ترکیبش اینطوریه
ترکیبش میتونه صفت یا بدل ازالفاسقین در آیه قبل باشه ویا خبر برای مبتدای مقدر به تقدیر هم الذین
لاله مرداب
2014_07_15, 02:40 PM
از زحمات شما بسیار ممنون ،میشه بفرمایید کلاس چه ساعتی شروع میشه؟...parcham...
هندیانی
2014_07_15, 02:40 PM
أُولَـٰئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ
أُولَـٰئِكَ: اسم اشاره است ومبتدا
هُمُ الْخَاسِرُونَ: خبر برای أُولَـٰئِكَ است
هُمُ مبتدا والْخَاسِرُونَ خبر برای هم می باشد
درسته زنبق بنفش عزیز
اولئک از اسمهای اشاره به دور و جمع است و اینجا مبتداست.
الخاسرون شامل ال موصولی به معنی الذین و اسم فاعل جمع مذکر مجرد
الخاسرون خبر
ممنونم لاله مرداب عزیز به نکته ی خوبی اشاره کردید.
و یک نکته که شما نفرمودید اینه که
هم ضمیر فصل و عماد هست در اینجا
و توضیح ضمیر فصلو براتون می نویسم:
ضمیر فصل همیشه به صورت منفصل هست به همین جهت به آن فصل گفته اند.
و علت آن هم اینه که بین مبتدا و خبر قرار می گیره و فایده ی آن هم اینه که مابعدش رو از اشتباه به صفت حفظ می کنه
و بخاطر این بهش عماد گفته اند: چون مبتدا رو تأکید و تقویت می کنه.
ضمیر فصل بین دو معرفه ای که در اصل مبتدا و خبرند می آید
یا مثل: (انا لَنحن الصادقون)
و یا مثل (اولئک هم الصادقون) که نحن و هم ضمیر فصلند.
ضمیر فصل همیشه مرفوع هست و از نظر مذکر، مؤنث بودن و مفرد، مثنیوجمع، مطابق مبتدا هست.
یه فایده ی مهمی که ضمیر فصل داره اینه که قبل از آمدن ما بعد ضمیر، متوجه میشویم که کلمه ی بعد آن خبر هست نه تابع( صفت، بدل، تأکید، عطف بیان و ..)
فایده ی بعدی: ماقبل خود رو نیز تأکید می کنه. مثل همین آیه: کلمه هم واژه ی اولئک را تأکید کرده.
فایده ی بعدی آن اینه که مبتدا رو در خبر و خبر را در مبتدا حصر میکنه. مثل( ألا إنهم هم المفسدون) که هم مبتدا و المفسدون خبر.
و معنای حصر مبتدا در خبر آن، هست. یعنی هم که منافقون هستند در مفسد بودن منحصر شدند.
فکر کنم با همین اندازه توضیح ضمیر فصل و عماد رو بشناسید.
و در ترجمه همان یا خود معنا شده است، ضمیر فصل.
هندیانی
2014_07_15, 02:47 PM
خب عزیزان خسته شدید
ممنونم که با ما همراه بودید تا اینجا.
فعلا کلاس رأس ساعت 2 ظهر شروع میشود. در صورت تغییر ساعت اطلاع رسانی میشود.
لحظات و دقایق خوب و مفیدی رو با قرآن داشته باشید إن شاءالله
همه با هم زمزمه میکنیم دعای فرج رو
بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِیمِ
إِلَهِي عَظُمَ الْبَلاءُ وَ بَرِحَ الْخَفَاءُ وَ انْكَشَفَ الْغِطَاءُ وَ انْقَطَعَ الرَّجَاءُ وَ ضَاقَتِ الْأَرْضُ وَ مُنِعَتِ السَّمَاءُ وَ أَنْتَ الْمُسْتَعَانُ وَ إِلَيْكَ الْمُشْتَكَى وَ عَلَيْكَ الْمُعَوَّلُ فِي الشِّدَّةِ وَ الرَّخَاءِ
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
أُولِي الْأَمْرِ الَّذِينَ فَرَضْتَ عَلَيْنَا طَاعَتَهُمْ وَ عَرَّفْتَنَا بِذَلِكَ مَنْزِلَتَهُمْ فَفَرِّجْ عَنَّا بِحَقِّهِمْ فَرَجا عَاجِلا قَرِيبا كَلَمْحِ الْبَصَرِ أَوْ هُوَ أَقْرَبُ يَا مُحَمَّدُ يَا عَلِيُّ يَا عَلِيُّ يَا مُحَمَّدُ
اكْفِيَانِي فَإِنَّكُمَا كَافِيَانِ وَ انْصُرَانِي فَإِنَّكُمَا نَاصِرَانِ
يَا مَوْلانَا يَا صَاحِبَ الزَّمَانِ الْغَوْثَ الْغَوْثَ الْغَوْثَ أَدْرِكْنِي أَدْرِكْنِي أَدْرِكْنِي السَّاعَةَ السَّاعَةَ السَّاعَةَ الْعَجَلَ الْعَجَلَ الْعَجَلَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِينَ
salavat22
زنبق بنفش
2014_07_15, 02:49 PM
استاد خسته نباشید وممنون
هندیانی
2014_07_15, 03:05 PM
سلام استاد گرامی
الذین جزء موصولات و اینجا نقش مبتدا داره ببخشید من با این سایت تازه اشنا شدم خیلی کندم
لاله مرداب عزیز الذین نقش مبتدا ندارد به نظر من ترکیبش اینطوریه
ترکیبش میتونه صفت یا بدل ازالفاسقین در آیه قبل باشه ویا خبر برای مبتدای مقدر به تقدیر هم الذین
سلام لاله ی عزیز
ببخشید متوجه سؤال شما نشده بودم.
زنبق عزیز درست فرمودند و در این پست 4 (http://www.shahrequran.ir/thread2658.html#post17062) هم توضیح داده شد نقش الذین
زنبق عزیز نقشش همون صفت هست برای فاسقین ولی بعضی ها خبر برای مبتدای محذوف هم گرفته اند.
عزیزانی
2014_07_16, 01:16 PM
سلام این آیه دنباله وتوضیح اآیه قبله وصفات فاسقان در آیه قبل را بیان میکنه برای همین من بدل گرفتم
هندیانی
2014_07_16, 01:19 PM
سلام این آیه دنباله وتوضیح اآیه قبله وصفات فاسقان در آیه قبل را بیان میکنه برای همین من بدل گرفتم
سلام بر شما
درسته و چون داره صفت فاسقان رو بیان میکنه نقش صفت بخود میگیره.
البته همیشه در نقش ها عقاید مختلف هست.
vBulletin® v4.2.2, Copyright ©2000-2023, Jelsoft Enterprises Ltd.